Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde afet, yangın, sel, deprem ve salgın hastalıklar gibi acil durumlara karşı sağlık hizmetlerinin daha etkin ve hızlı bir şekilde sunulabilmesi için Halk Sağlığı Acil Müdahale ekipleri kuracak. Bu ekiplerde halk sağlığı uzmanları, epidemiyologlar, hekimler, ebeler, hemşireler, sağlık memurları, çevre sağlığı teknisyenleri ve psikologlar yer alacak. Bu sayede acil durumlara karşı sağlık hizmet sunumunun kapasitesi ve etkinliği artırılmış olacak.
Sağlık Bakanlığı 81 İl Valiliğine Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekipleri Kurulması İçin Talimat Gönderdi
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, 81 il valiliğine ve il sağlık müdürlüklerine Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekipleri kurulmasına ilişkin yazı gönderdi.
Doğal Afetlere ve Salgınlara Hazırlık Çalışmaları Artırılıyor
Türkiye'nin deprem, su taşkınları, toprak kayması, kaya düşmesi gibi doğal afetler ile bulaşıcı hastalıklar ve salgınlar açısından riskli bir coğrafyada bulunduğu belirtilen yazıda, afetler sonrası sağlık alanında öğrenilen dersler doğrultusunda Bakanlığın gelecekteki afet ve acil durumlara hazırlık kapasitesini artırmak amacıyla kapsamlı çalışmalar yürütüldüğü bildirildi.
Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekipleri Kurulacak
Sağlık Bakanlığı Stratejik Planı (2024-2028) doğrultusunda, deprem, küresel salgın ve afet durumlarında halk sağlığı hizmet sunumunun kapasitesini artırmak amacıyla Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekipleri oluşturulacak. Bu ekipler, acil halk sağlığı durumlarında görev yapacak ve personel çeşitliliği ile etkin bir şekilde hizmet verecek.
UMKE Eğitimi Alacak Personel Görevlendirilecek
Halk Sağlığı Acil Müdahale ekiplerinde görev alacak personel arasında halk sağlığı uzmanı, epidemiyolog, saha epidemiyoloğu, uzman hekim, ebe, hemşire, sağlık memuru, çevre sağlığı teknisyeni, psikolog, sosyal çalışmacı, bilgi işlem personeli ve şoför bulunacak. Ayrıca, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi Birimi (UMKE) eğitimi almayan personelin eğitim alması da planlanıyor.
Her İlde En Az Bir Ekip Olacak Şekilde Planlama Yapılacak
Halk Sağlığı Acil Müdahale ekiplerinin her ilde en az bir ekip olacak şekilde planlanması, il sağlık müdürlükleri bünyesindeki organizasyon ve koordinasyonun güçlendirilmesi hedefleniyor. Böylece, olası afet ve acil durumlara daha etkin ve hızlı bir şekilde müdahale edilmesi amaçlanıyor.