Uluslararası Sanayici İş Kadınları Derneği (USİKAD), Türkiye'de kadın girişimciliğini desteklemek ve kadın istihdamını artırmak için yeni projelerini açıkladı. USİKAD Başkanı Müge Öz, kadın girişimcilerin sanayi ve hizmet sektörlerinde daha aktif olmasını hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, tamamen kadın girişimcilerden oluşacak bir organize sanayi bölgesi kurma planlarının olduğunu vurguladı. Kadınların iş dünyasında daha etkin olmaları için çeşitli teşviklerin yanı sıra ihracat için yeşil pasaport kolaylığına da dikkat çekti. USİKAD, kadınların iş hayatındaki engelleri aşmalarına yardımcı olmayı misyon edinmiş durumda.
Uluslararası Sanayici İş Kadınları Derneği (USİKAD), iş dünyasında kadınların yerini güçlendirmek üzere önemli adımlar atıyor. Bu dernek, sanayi ve ticaret alanında kadınların daha görünür ve etkili roller üstlenmelerini sağlamak amacıyla çalışmalara devam ediyor. USİKAD’ın 2023 yılında kuruluşu, Türkiye’nin yetenekli kadın iş gücünün desteklenmesi ve eğitim olanaklarının artırılması hedefi ile gerçekleşti. Derneğin Başkanı Müge Öz, kadın liderlerin sayısını, etkisini ve itibarını artırmayı; aile kurumunun bireylerinin sosyal, ekonomik ve çevresel bilinç düzeyini geliştirmeyi misyon olarak belirlediklerini aktardı. Ayrıca, kadınların iş hayatındaki başarılarını ailedeki güçleri ile bütünleştirerek, daha adil ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etme hedefindeler.
USİKAD’ın Kuruluş Amaçları
USİKAD, sadece kadınların değil, kadın ve erkeğin eşit şekilde iş hayatına katılmasının önemini vurguluyor. Müge Öz, kadın ve erkeğin birlikte hareket ettiği ve hakların adil bir şekilde dağıtıldığı bir sistemin, aile bütünlüğünü koruyarak topluma daha büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyor. Kuruluş geçmişten günümüze kadın girişimcilerin ekonomik büyümeye olan katkılarını değerlendirirken, cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının iş hayatında farklılık yaratabileceğini savunuyor. Öz, kadınların iş gücüne katılım oranlarının dünya genelinde yüzde 48, Türkiye'de ise sadece yüzde 34 seviyesinde olduğuna dikkat çekerek, bu durumun kadınların potansiyellerinin açığa çıkması adına önemli bir destek alanı olduğunu ifade ediyor.
Kadınların Sanayiye Katılımı
Kadınların sanayide daha fazla varlık göstermesi gerektiğini belirten Öz, Türkiye’de kadınların genellikle hizmet sektöründe yoğunlaştığını ancak diğer sektörlerde de etkinliklerini artırmaları gerektiğini belirtiyor. Öz, sanayiye yönelmenin önemine vurgu yaparak, bazı kadınların kooperatif çalışmaları ile sektör içerisinde bulunmalarını halkla paylaşıyor. Özellikle sanayi ile ilgili girişimlerin artırılması adına küçük ortaklıkların önemini de dile getiriyor. Mevcut potansiyeli daha verimli hale getirmek için, kadınların sanayi sektörüne girmelerinin teşvik edilmesi, üretim süreçlerinin geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu kapsamda, kadınların ekonomik ve sosyal kalkınmalarına katkıda bulunacak projeler geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor.
Gelecek Projeleri ve Yatırımlar
USİKAD, özellikle niş alanlarda yapılacak yatırımlara büyük önem atfediyor. Müge Öz, ipek böcekçiliğinin sürdürülebilirliği üzerine uluslararası çapta projelerin başlatıldığını belirtiyor. Bu projelerin, kadın girişimcileri destekleme amacı taşıdığını vurgulayan Öz, bu süreçlerin yerli üretimin ve milli değerlerin korunmasına katkıda bulunacağını ifade ediyor. Ayrıca, kadın girişimcilerden oluşan bir organize sanayi bölgesi (OSB) kurmayı planladıklarını belirtiyor. Burada, kadınların iş hayatındaki tüm süreçlerini destekleyecek ekonomik, sosyal ve çevresel koşulların dikkate alındığını ifade ediyor. Kurulacak OSB içerisinde eğitim merkezleri ve kuluçka tesisleri ile kadınların yönlendirileceği bir ekosistem oluşturulması hedefleniyor.
Kadın Girişimcilere Hedefli Destekler
USİKAD, kadın girişimcilerin sanayi ve teknoloji alanında daha görünür olabilmesi için özel teşviklerin gerekliliğini savunuyor. Müge Öz, bu alanda var olan destek ve hibelerin birçok kadının henüz yeterince bilmediğini dile getiriyor. Onların bu desteklere ulaşabilmelerini sağlamak, derneğin amaçları arasında. Kadınların ihracat yaparken yeşil pasaport gibi haklardan daha hızlı yararlanmalarını sağlamak için de çalışmalara hız vermek niyetindeler. Öz, işletmelerde kadın istihdamının desteklenmesi gerektiğine inanarak, kadın girişimcilerin global pazarlara erişimini kolaylaştırmak adına çeşitli stratejiler geliştireceklerini aktarıyor.
Markalaşma ve Yeni Fırsatlar
Müge Öz, Türkiye’nin markalaşma sürecinin önemine dikkat çekerek, bu sürecin 'Made in Türkiye' algısını güçlendirmek için kritik bir aşama olduğunu ifade ediyor. USİKAD, kadın girişimcilerine markalaşma konusundaki ihtiyaçlarıyla ilgili eğitimler sunarak, uluslararası pazarda daha etkin olabilmeleri için çalışmalar yürütüyor. Öz, yeni temsilcilikler kurarak global pazarlardaki varlıklarını artırmayı amaçlıyor. Kadın girişimcilerin potansiyelinin farkında olduğunu ve bunu nasıl etkili bir avantaja dönüştürebileceklerini bildiklerini belirtiyor.
Genç USİKAD İnisiyatifi
USİKAD, genç neslin girişimcilik alanında daha fazla yer alması için 'Genç USİKAD' programını başlatmış durumda. Bu program, gençlerle iş yapış şekillerinin öğrenilmesi ve daha verimli olabilmeleri için rol model olmayı hedefliyor. Öz, aile şirketlerinin yeni nesil tarafından daha etkin bir şekilde yönetilebilmesi için sürekli destek sunacaklarını belirtiyor. Bu sayede gençler, kendi şirketlerinde sürdürülebilir bir gelecek oluşturarak, liderlik vasıflarını geliştirecek şekilde yetiştirilecekler. Kadın girişimcilerin kendi cam tavanlarını kırabilmeleri için gerekli kaynakları bir araya getirerek destekleme görevini üstlenecekler.